Få artiklen læst op
Nordic SportsLab har i samarbejde med Tech Savvy – Danmarks digitale iværksættermedie – bidraget til et stort tema om sportstech.
I denne artikel fortæller direktør for administrations- og tilmeldingssystemet ‘Klubmodul’, Jesper Weltström, om hvordan deres platform har hjulpet flere tusinde foreninger og idrætsklubber i Danmark.
Klubmodul var et sports-tech startup før det overhovedet var en ting. Før det var accepteret, at en app krævede at man brugte sit kreditkort online og før det var muligt at være kasserer i en forening uden at have en HD i regnskab.
Her 13 år senere har administrationssystemet været med til at ændre hele måden man tænker tilmelding, bogføring og opkrævning på, i flere tusinde foreninger i Danmark. Klubmodul leverer regnskabsprogram, hjemmeside, e-mails og tilmeldingshåndtering i en og samme pakke, og har ifølge direktør Jesper Weltström gjort en stor forskel for de klubber og foreninger de har i deres kundekartotek, der tæller mere end 2000 medlemsbaserede organisationer.
”Det jeg tror vi har gjort for breddeidrætten, er at vi har ændret økonomien 140% for de her klubber. Før i tiden, når en klub startede op i august, sendte klubben girokort ud efter en måneds tid. Så gik der to-tre måneder før girokortene var betalt, og så var vi henne i november før klubben fik sine penge. Nu er det sådan at alle klubberne åbner for tilmeldinger til den kommende sæson i juni, og så kan de sende opkrævninger ud, så de har alle pengene inden sæsonen starter. Det har betydet en kæmpe forskel for dem,” fortæller Jesper Weltström.
Udfordrer tankegangen bag Foreningsdanmark
Det er ikke kun i forhold til udviklingen af en ellers sløv og langsommelig opkrævningsproces, at Klubmodul har været med til at rykke idrætten og foreningslivet i en mere effektiv retning. Især i forhold til tilmelding, er der sket meget i den tid systemet har været på banen.
”Da vi startede i 2008, var det sådan, at hvis du skulle være medlem i badmintonklubben, så var der en annonce i lokalavisen, hvor der stod at klubben åbnede for nye tilmeldinger, og at man kunne ringe til Tove søndag mellem 9 og 11 for at blive skrevet op. Sådan er der jo ingen der tænker mere,” fortæller Jesper Weltström, der mener at hans partner og ham, med Klubmodul har været med til at påvirke udviklingen i den rigtige retning. Hele sæson-tankegangen, der ellers har været kendetegnende for de fleste klubber, er også mere eller mindre suspenderet hos dem der bruger tilmeldingsservicen.
”Den måde man var medlem af en klub, og som man jo stadigvæk mange steder er, er at man har en sæson i en klub, der kører fra et tidspunkt til et andet, så er der en pause, vinter- eller sommerpause, og så tilmelder du dig når sæsonen starter igen. Det har ændret sig meget i mange af vores klubber, hvor man nu bare er medlem indtil man ikke er medlem mere,” griner direktøren, der godt kan høre at det lyder ret banalt. Det er dog en ret ny måde at tænke på i en dansk foreningskontekst.
”Det er jo egentlig lige meget om der er en sommer- eller vintersæson, du spiller jo bare håndbold indtil du ikke spiller håndbold mere, om det så er 10 sæsoner eller 2 sæsoner. Det har ændret sig til at man ligesom med et Netflix abonnement, bare betaler så længe man er medlem, og vi understøtter et fuldt automatisk opkrævningssystem,” forklarer iværksætteren, der siden han afsluttede sin skolegang med 9. klasse, har haft adskillige virksomheder. Nogle af de mange iværksætterprojekter er gået godt, få mindre godt, men der er ingen tvivl om at Klubmodul er blevet en succes. Alligevel er det en lille skare af platformens mange brugere, der ved at det er netop Klubmodul de bruger.
Når flere hundrede tusinde danskere hver uge åbner appen for deres lokale sportsforening for at tilmelde sig aktiviteter, tjekke træningstider eller betale kontingent, ved de ikke at de sidder med et af de mest brugte administrationssystemer foran sig. Og det er meningen fortæller Jesper Weltström.
”Klubberne får deres eget logo på det hele, så det er deres identitet. På mange af klubbernes hjemmesider, har vi vores eget lille logo nede i hjørnet, men ellers så gør vi ikke noget ud af det. Vi har også en app, men den er også i klubbens navn, for det betyder mere for klubberne at deres medlemmer føler sig som en del af fællesskabet, end det gør for os, at få vores navn ud.”

Med Klubmodul, får foreninger og organisationer nemt overblik over medlemmer og tilmeldinger.
Foto: stock
Forretning før foreningsliv
Selvom udviklingen af det brugervenlige og automatiserede administrationssystem har hjulpet en masse foreninger og klubber over hele landet, var det ikke for de frivillige og idrættens blå øjnes skyld, at han investerede både meget tid og mange penge i virksomheden.
”Motivationen, hvis jeg skal være helt ærlig, uden at fornærme nogen, tog ikke udgangspunkt i en brændende trang til at hjælpe breddeidrætten,” tilstår Jesper Welström, der sammen med sin forretningspartner var ude efter at lave en god forretning.
”Det kom sig af helt basalt af, at vi har haft mange forskellige firmaer gennem årene, og begyndte at få øjnene op for at det er supersmart at have en virksomhed hvor folk betaler et abonnement, så det prøvede vi at finde på noget med,” forklarer den 51-årige selvstændige, der efter et fejlslagent forsøg med at opkræve pengene for de ydelser sportsklubben leverede hos medlemmerne, fandt frem til en forretningsmodel, hvor klubberne betaler for de funktioner de har brug for i systemet.
For Jesper Weltström skal foreningslivet altså også være en god forretning, og det er også en tendens han har set udvikle sig blandt klubberne, der i højere grad leverer en service til medlemmerne, som de så betaler for.
”Det vi kan se, er at forventningerne fra det enkelte medlem har ændret sig bare i de år vi har været i gang, i forhold til hvad man kan forvente at få af service fra sin klub og hvad klubben kan forvente at få af deltagelse fra det enkelte medlem. Nogle klubber vil have høj frivillighed, og kræver at du skal være frivillig for at kunne være medlem af klubben, nogle er ligeglade og nogle siger at så må du bare betale mere hvis du ikke vil hjælpe til, for så bliver vi nødt til at ansætte en instruktør mere,” forklarer Jesper Weltström, der ikke synes at det ene er bedre end det andet.
”Det er en kulturkamp der er i gang lige nu. Nogle klubber holder fast i at de er en frivilligdrevet forening i lokalsamfundet, hvor nogle andre siger ’jamen altså, prøv at høre, du betaler bare for at være medlem og så får du en ydelse’ og det er fint. Vi kan gå med på alle retninger,” forklarer Jesper Weltström, der dog stadig ser flest klubber, hvor de klassiske foreningsværdier bliver bevaret.
Der kommer stadig flere til
Selv efter så mange år på markedet og med så stor udbredelse, har folkene bag Klubmodul nok at se til, for der kommer hele tiden nye klubber og foreninger til, der ikke har noget system til administration og tilmelding.
”Underligt nok, så kommer der stadig nye klubber og foreninger til. Vi er begyndt at få flere og flere medlemsbaserede organisationer med, som ikke nødvendigvis har noget med sport at gøre, fx grundejerforeninger og gammel elev foreninger,” fortæller direktøren.
Klubmodul har også en del gratis løsninger ude, hvor små foretagender som bofællesskaber, og støtte- og velgørenhedsorganisationer, kan bruge tilmeldingssystemet uden beregning. De største kunder, og dem der har været med i mange år, holder også virksomheden til ilden med en voksende efterspørgsel på nye funktioner og udviklinger.
”Mange af de klubber der har været med altid, kommer tilbage med ønsker om større digitalisering og udviklinger med nye funktioner. Vi har lavet en stor udvikling hvor vores regnskabssystem selv forbinder med foreningens bank, så det selv henter posteringer ned, og det er der mange af de store klubber der er meget glade for,” forklarer Jesper Weltström, der oplever at nu mere klubberne bruger systemet, nu mere får de en forståelse af hvilke muligheder der ellers er i det.
”Det er sådan noget der sker når klubberne begynder at bruge det her system, så får de øjnene op for hvad man eller kan gøre, og hvad der ellers er af muligheder. Det kan vi se, og der kommer større og større krav og ønsker fra de store kunders side, som også kræver en del fra vores side af. Så vi er slet ikke færdige med at udvikle det.”
Danmark er det rette marked
På trods af det store potentiale i systemet, er der ikke ambitioner om at udvide til andre markeder end det danske.
”Danmark er et lille marked, men det er et godt marked for os. Vi har valgt for en del år siden, at vi ikke vil gå mere ud over grænserne. Det marked er mættet nu, og vi har fundet ud af ved forskellige stikprøver i Tyskland, at der er kæmpestor forskel på hvor langt en nation er i deres IT-forståelse,” forklarer Jesper Weltström, der over en årrække forsøgte at rulle Klubmodul ud i Tyskland, hvor internet stadig er lig et modem mange steder og kontanter er det foretrukne betalingsmiddel.
”Sådan et sted kan man jo ikke komme igennem med en 100% digital, online løsning, hvor man skal betale med sit kreditkort,” fortsætter han.
Spekulationer om salg af virksomheden afviser den erfarne entreprenør også.
”Der er selvfølgelig nogen der har spurgt om vi kunne tænke os at sælge, men det har i sig selv ikke været et mål, og det er det heller ikke nu, for vi synes jo det er et spændende arbejde og kan godt lide at lave det. Vi har gang i andre ting også, og det har vi så plads til at lave nu, fordi vi er kommet så langt og det fungerer så godt. Målet er bare at det skal køre videre som en god forretning,” afslutter han.